Termékek Menü

Alsó vagy felső kilincs?

Alsó vagy felső kilincs?

A tetősíkablakok kiválasztásakor vannak olyan apróságnak tűnő választási szempontok is, amelyeket talán első látásra nem is veszünk észre, később viszont sok kellemetlenséget okozhatnak.

A tetősíkablakok kiválasztásakor vannak olyan apróságnak tűnő választási szempontok is, amelyeket talán első látásra nem is veszünk észre, később viszont sok kellemetlenséget okozhatnak. Ilyen például a nyitószerkezet elhelyezkedése az ablak szárnyán. A VELUX termékválasztékában háromféle kilincselhelyezés létezik: csak felül, csak alul (GZL B típus) és – többfunkciójú ablak esetén – ezek kombinációja.

Ha az ablakon ülve is kilátunk (ideális ablakmagasság), akkor az alul elhelyezett kilincs működtetéséhez a tetősík alá kell hajolni, amely főként kis lejtésű tetőnél igen kényelmetlen. Ráadásul az ablakszárny is a fejünkre nyílik.

Ha az ideálisnál magasabban van az ablak, akkor a nyitott szárnyat nem, vagy csak komoly, ám korántsem veszélytelen tornamutatványok árán tudjuk becsukni, mivel az alsó kilincset nehezen érjük el.

Ha bármilyen bútor kerül a tetőtéri ablak alá, akkor az alsó kilincset nehezen, vagy egyáltalán nem érjük el.

alsovsfelso2

alsovsfelso3

Tartalomhoz tartozó címkék: Fontos szempontok