Termékek Menü

Fényviszonyok a tetőtérben

Az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) szóló 253/1997.(XII.19.) Korm. Rendelet előírása szerint:

88. § (3) A közvetlen természetes megvilágításra szolgáló bevilágító felület és a helyiség hasznos alapterületének aránya

  • a) nevelő-oktató helyiségben legalább 1:6-od legyen.
  • b) egyéb huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségben legalább 1:8-ad legyen, vagy megfelelő megvilágítási körülmények mellett, indokolt esetben 1:10-ed lehet, továbbá
  • c.) felülről történő bevilágítás esetén legalább 1:10-ed legyen.

Az előírások alapján azt javasoljuk, hogy a VELUX tetőtéri ablakok bevilágító felületének összessége a hasznos alapterület 1/10-e legyen. A fényeloszlás az üvegfelületek megfelelő elosztásával alakítható. Tekintse meg a lenti példát!

fenyvisz1

Ha a gerinchez közelebb is tervez ablakokat az építész, akkor a szoba beljebb fekvő részei is világosabbak lesznek. A kitekintés lehetőségét azonban csak az alacsonyabban beépített ablakok nyútják. A tökéletes megoldás az, ha néhány felülvilágítóval a belső területeken is optimális fényviszonyokat teremtünk, és alacsonyan is elhelyezünk ablakokat, hogy megőrizzük a külvilág látványát. Ez a kombináció segítséget nyújt a helyiség friss levegővel való átöblítésében is.

A példa 3,6 m2 üvegfelület különböző elosztásának hatékonyságát mutatja egy 6x6 m alapterületű helyiségben, ahol a tető hajlásszöge 45°.

fenyvisz2

Jól látható, hogy ugyanazon üvegfelület több kisebb tetőtéri ablakban egyenletesebb fényelosztást nyújt, mint egy nagyméretű ablak. Még jobb fényeloszlást kapunk, ha különböző tetősíkokra helyezzük el őket.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Fontos szempontok